Община Несебър отпразнува Трифон Зарезан

Общо 12 винопроизводителя от различни съставни селища представиха своите нови реколти

По стара българска традиция, с подрязване на лозето, община Несебър отпразнува Трифон Зарезан. Пръв лозето подряза Стайко Гургов, а след това и градоначалникът Николай Димитров, който пожела на всички лозари, винари и кръчмари  много здраве, богата реколта и берекет, предаде агенция КРОСС.

Малко по-късно село Гюльовца побра в себе си стотици любители на домашното вино, които бяха дошли да отпразнуват второто издание на Празника на домашното вино. Този културен продукт, беше създаден от община Несебър миналата година, като неговата цел е по атрактивен и забавен начин да представя и утвърждава на пазара местното производство на вино. Тази добра традиция, продължи и тази година, но сега празникът беше изместен и отпразнуван именно в деня на виното и любовта - четиринадесети февруари.

В днешния пъстър празник общо 12 винопроизводителя от различни съставни селища на община Несебър представиха своите нови реколти и най-различни бели и червени вина. Дванадесетте вида вино бяха дегустирани от специална за целта комисия, която трябваше да определи кое от тях е най-доброто. След дълъг размисъл, те поставиха на първото място виното на Валентин Лазаров Колев, който беше провъзгласен и за Цар на лозето, според традицията на Трифон Зарезан. Грамотата му беше връчена от кмета на община Несебър Николай Димитров.