1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Оцветители в боя за яйца може да предизвикат тежки алергии

Оцветители в боя за яйца може да предизвикат тежки алергии

Задължително трябва да проверявате дали надписите съдържат информация с името на производителя, датата на производство и срока на годност

Боя за яйца ни докарва астма, уртикария и тежки алергии. Въпросният оцветител се продава от амбулантни търговки на Женския пазар, на пазара в „Младост" и на тротоарите при Окръжна болница в София, съобщи пред "Монитор" главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Въпросната боя съдържа химикала тартразин, който може да предизвика астматични пристъпи, уртикария и тежки дихателни алергии. Тя съдържа и оцветителите Е-123, Е-131, Е-142, за които лекарите са единодушни, че са канцерогенни.

И за трите съставки Европейският съюз излезе преди няколко години с предписание да се ползват изключително внимателно, тъй като не е доказана категорично тяхната безвредност. В някои страни на ЕС като Унгария, Полша, Германия и Франция те дори са забранени.

По-опасно обаче е, че на повечето бои за яйца, дори тези в магазините, въобще не пише какви съставки съдържат. С тях трябва да сме по-внимателни, да не купуваме, ако върху етикета не е обозначен съставът и няма изрично сложен надпис с номера на разрешителното от Министерството на здравеопазването за безвредност, коментира д-р Кунчев.

Когато купувате бои за Великден, задължително трябва да проверявате дали надписите съдържат информация с името на производителя, датата на производство и срока на годност, защото върху повечето опаковки той липсвал. Масово търговците пробутвали бои, останали непродадени през миналата година.

Един оцветител с изтекъл срок на годност може да провокира тежък обрив, обясниха от Българското дружество по алергология. Не липсват и пакетчета, на които няма предупредителен надпис върху боите с форма на таблетки да не се използват от деца, тъй като могат да ги сбъркат с бонбони, отбеляза още д-р Ангел Кунчев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.