1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Патентоват празника на Горнооряховския суджук

Патентоват празника на Горнооряховския суджук

Вече са проведени разговори в Патентното ведомство за запазване на марката на празника

Празникът на Горнооряховския суджук ще бъде патентован. Това каза кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, предаде радио „Фокус”. Вече са проведени разговори в Патентното ведомство за запазване на марката на празника. Преди година беше патентована марката „Празник на суджука” от частно лице, но желанието на местната администрация е да патентова „Празник на Горнооряховския суджук”.

Инж. Добрев допълни, че предвиждат в Историческия музей в Горна Оряховица да бъде обособена зала, специално за Горнооряховския суджук. В нея ще бъдат изложени експонати, които ще показват как се е произвеждал суджукът от миналото до наши дни.

През месец декември 2011 година Горнооряховският суджук беше вписан като защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания. Това е първото българско защитено географско наименование съгласно европейската политика на качество.

Защитеното географско указание "Горнооряховски суджук" може да бъде използвано на територията на Европейския съюз, включително и България, само от трима производители, членове на Сдружение „Раховец - 2007”. Контролът върху правомерната употреба на наименованието на пазара и при производителите съгласно националното законодателство се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.