1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Перник попадна сред 15-те най-препоръчвани зимни дестинации на "Нешънъл джиографик"

Перник попадна сред 15-те най-препоръчвани зимни дестинации на "Нешънъл джиографик"

България очаква тази година фестивала "Сурва" да бъде вписан в листата на ЮНЕСКО

Перник попадна сред петнайсетте най-препоръчвани зимни дестинации на "Нешънъл джиографик" за тази година. Специализираното издание посъветва читателите си да посетят фестивала  "Сурва", който България очаква тази година да бъде вписан в листата на ЮНЕСКО на нематериалното наследство на човечеството. 

Българският фестивал е препоръчан наред със световно известни утвърдени фестивални градове или екзотични дестинации каквито са Париж, който оглавява класацията, състезанието по каране на ски, теглени от конник в Монтана, САЩ, езерото Байкал, зимното наблюдение на вълци в парка Йелоустоун, Златният бряг в Куинсланд, Австралия, сезонът на цъфтежа на дърветата в Майорка, музикалният фестивал в Каменния град на Занзибар, спускането със ски от връх Казбек в Грузия.

Самият 23-ти международен фестивал "Сурва" ще се състои между 24 и 26 януари, но "раздрънкването" започва още днес и утре в пернишките села. Ще пламнат огньове, ще излязат сурвакарските групи и ще задрънчат звънците, прогонващи злото, в Богданов дол, Бела вода, Батановци, Черна гора, Ярджиловци, Зидарци, Лесковец, Мещица, Дивотино.

Фестивалът се организира от община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове, а през 2009 г. беше обявен за Европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции.

Събитието е в подкрепа на София и Югозападен район – кандидат за Европейска столица на културата 2019, а фестивалът е официално признат за "Живо човешко съкровище" на България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.