1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Пети национален фестивал "Семе българско" в Севлиево

Пети национален фестивал "Семе българско" в Севлиево

Ансамбъл "Чинари", Деси Добрева и Николай Славеев излизат на сцената на „Семе българско“

Петият  Национален фестивал „Семе българско“, който ще се проведе на 12 и 13 май в парк „Казармите“ в град Севлиево, отново ще събере на едно място над 100 изложители на храни, производители на вино, мед, билки, цветя и ръчно изработени сувенири, дървени изделия, декупажи и др. Участват със свои еко продукти и „Фермерски пазари“ - Пловдив и София.

Фестивалните дни ще бъдат изпъстрени с различни инициативи и конкурси, като за първи път „Семе българско“ ще покаже забравените български занаяти и магията на фолклора, запечатали в поколенията българското самосъзнание. Станалият вече традиция за града фестивал тази година акцентира на „семето“ като носител на идентичност, нов живот, традиция и продължение.

Първият фестивален ден, на 12 май, ще бъде открит в 10:30 часа. Малко след това, в инициативата "Съединението прави силата" гостите на фестивала ще изпишат заедно девиза на България, в знак на принадлежност към родното и вяра в бъдещето на България.

 „Шанс за бебе” ще се реализира за пета поредна година. Повече от 200 деца творят със сърце и с ръце в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми. Техните цветни творения ще бъдат предложени за продажба по време на благотворителния базар в рамките на фестивала. Партньор на фестивала и на инициативата е фондация "Искам бебе". Тя се включва с благотворителен базар и консултации за семействата, които се нуждаят от информация по репродуктивните проблеми и възможностите за тяхното решаване.

Гостите на фестивала могат да видят демонстрации на място или сами да приготвят желаните от тях здравословни храни и напитки. Всеки, който иска да се научи да готви, ще получи тази възможност от майстори-кулинари на домашни сладка и сокове, торти, ястия от макаронени изделия, млeчни продукти и мед.

За първи път на фестивала „Семе българско“ посетителите ще имат възможност да се срещнат с хората, които съхраняват древните български занаяти и ги предават на поколенията. В "Пазители на българските занаяти" ще видите занаяти от XV век като плетене на дантела тип фриволит, плъстене на вълна, изработване на бижута от вълна, плетене с беленица, плетене на дървено бърдо и др.

В инициативата "Да сътворим житни класове!" майстори по дърворезба ще предават своите умения на желаещите да творят, а заедно с тях ще изработят дървено пано под формата на житни класове, което ще бъде продадено на търг с благотворителна цел - в подкрепа на двойка от Севлиево с репродуктивни проблеми. Сумата от продажбата ще бъде добавена към средствата, събрани от благотворителния базар.
Изложба "Различната България" на фотографа Асен Великов, който е радетел на българското и успява да улови магията на фолклора ни, ще покаже разнообразието на българските носии, техните регионални особености и ще разкаже символиката на българските шевици.

Изложбата "Път към висините" на инж. Христо Пашов също ще е част от тазгодишното издание на фестивала. Майстор Христо Пашов вече повече от 50 години облицова куполи и камбанарии на църкви и храмове предимно в Северна България, и особено в общините Севлиево и Габрово.

Богомилският ритуал "Привличане на растение" ще бъде представен в събота, от 16:00 ч., на щанда на „БИЛКАРИЯ“. Как да отбиеш едно растение от пътя му и да го привлечеш в храма на своето тяло? Какво ще намери то там – бунище или градина? Как да разбереш отговора му? Струва ли се да го измъчваш за своето лечение или вече имаш благоволението му?

Първият фестивален ден ще завърши с концерт на обичаната от всички певица Деси Добрева от 19:30 часа и нестинарски танци под открито небе.

През втория ден от фестивала „Семе българско“ в парк „Казармите“ ще отвори врати Селски Мол. Най-малките местни производители от цялата област ще предлагат изделия от селскостопанския двор, домашно приготвени храни от продукти, отглеждани в екологично чисти условия и др.

В "Къта на занаятите на Идеал Стандарт - Видима", работещи в компанията ще представят уменията си по дърворезба, плетене на една и две куки, ножарство и изработване на икони от гипс.

И тази година неизменна част от събитието ще са децата. "Предай нататък" е инициативата, в която най-малките посетители на фестивала лично ще омесят здравословни хлебчета с лимец ще  ги изпекат в инсталирана подвижна пещ.
Конкурсът „Никой не е по-голям от хляба“ предизвиква желаещите да покажат уменията си с ръчно приготвени обредни хлябове.

Програмата на събитието вижте ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.