1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Повече от 3000 бракониерски елхи в цялата страна са установили горските инспектори

Повече от 3000 бракониерски елхи в цялата страна са установили горските инспектори

Потребителите трябва да правят разлика между законно и незаконно продавани елхи според цената

Повече от 3000 бракониерски елхи в цялата страна са установили инспекторите от Агенцията по горите към Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Това съобщи ресорният министър Мирослав Найденов, който направи проверка за законността на продаваните на пазара иглолистни дръвчета за коледните празници.

Найденов каза, че в момента се правят масови проверки в цялата страна за незаконно добиване на елхи. На територията на Софийската регионална дирекция по горите установените незаконни дръвчета са 500 броя до момента. Търговец на елхи разказа на министър Найденов как ромски групи продават бракониерски елхи без никакви документи, сменяйки мястото за продажба с цел да не бъдат хванати. Найденов се закани, че ромските търговци ще бъдат заловени.

Министърът разясни, че потребителите трябва да правят разлика между законно и незаконно продавани елхи според цената. Бракониерските елхи са по-евтини, а редовните – по-скъпи. По думите му малко борче струва между 10 и 15 лв., а елхите в саксии са двойно по-скъпи. Ясно е, че за Коледа хората гледат да има повече за трапезата, но тези, които могат да си купят елха, нека да си вземат в саксия, защото след това тя може да се засади, апелира министърът.

Проверката в района на земеделското министерство установи, че на обекта няма бракониерски дръвчета. Найденов съобщи, че всяка година добивът на иглолистни дръвчета от държавните горски стопанства намалява.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.