1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Пръстена паница с жито и свещ се слагали на трапезата на Игнажден във Варненския край

Пръстена паница с жито и свещ се слагали на трапезата на Игнажден във Варненския край

Празникът е свързан преди всичко със стремежа да се осигури излюпването на много пилета, както и с плодородието

На 20 декември българите празнуват Игнажден, а с Игнажден започват коледните празници. В традиционния календар денят е известен като Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. Това каза Диана Тодорова, уредник на Етнографски музей – Варна, предаде Агенция "Фокус".

Във Варненския край празникът е свързан преди всичко със стремежа да се осигури излюпването на много пилета, както и с плодородието. Диана Тодорова припомни, че вечер на Игнажден всъщност е първата кадена вечер от зимните празници. За вечерята на семейството се подготвят постни ястия. Традиционните храни са варен боб, зеле, варено жито. За вечерята от прясно тесто се замества питка без украса, на трапезата се слагат още лук, орехи, туршия.

Във Варненския край на трапезата се поставя и пръстена паница, наречена колвачка, в която се слага сурово жито, ечемик, просо и запалена свещ. Най-възрастният прекадява трапезата с тамян и в паницата - колвачка се оставят първите хапки от всички ястия, като се нарича за пилета, агнета, кончета. Колвачката е присъствала на трапезата на варненци и Бъдни вечер, и на Сурваки (Нова година), като се повтарят обредните действия с храната. На 1 януари всичко се хвърля на кокошките, за да има през годината много яйца и пилета. След вечерята всички стават изведнъж, за да върви на пълно на семейството, а стопанката заплита нещо за много плод по овощните дръвчета. На трапезата на Игнажден, както и на Бъдни вечер, не се става, а когато всички се нахранят, стават изведнъж. На този ден стопанката трябва да преде или заплете, за да има плод по дръвчетата.

Най-характерно за Игнажден е полазването или полязването, както се нарича във Варненския край. От първия човек, влязъл рано сутринта в къщата, се гадае за късмета на семейството и за плодородието през годината. Хубаво е първият полазник да бъде дете. Ако е момиче, през годината ще има много ярки, а ако е момче - повече петлета. Диана Тодорова добави, че на Игнажден не се дава нищо в заем и не се взема, за да се запази берекетът в дома. Младите и нераждалите жени не работят, за да раждат по-лесно. Според християнските представи от този ден са започнали родилните мъки на Богородица.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.