1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Празничните бюджети се свиват с 20%

Празничните бюджети се свиват с 20%

Все още хората се насочват към традиционни подаръци, докато към инвестиционните продукти интересът остава нисък

Българите ще похарчат средно с 20% по-малко пари по Коледа и Нова година спрямо последните две години. Това показва проучване на "Алфа рисърч", направено по поръчка на "Дневник" през декември. Най-чувствително ще се свият разходите за празнуване извън дома и за подаръци (за тях средно ще бъдат отделени 78.89 лева).

Причините за по-ниските бюджети са не само ефектите от кризата (по-ниско заплащане, безработица), но и несигурността, че 2011 г. ще започне различно. Само преди два дни друго проучване на агенцията показа, че едва 10% от българите смятат, че икономическият климат се подобрява.

В подобна среда потребителите са повишили вниманието си към празничните промоции, като разчитат чрез тях да компенсират ограничените средства, с които разполагат. Намаляват и средствата за храна и напитки за посрещане на двата празника в домашна обстановка, като тенденцията е те да паднат до нивата, на които са били през 2007 г. (около 60 лв.).

Повечето българи обичайно ще празнуват в страната. Около 1% планират пътуване в чужбина, като две трети ще посетят свои близки, а останалите ще посрещнат 2011 г. в заведение или хотел. През последните години от проучванията личеше, че средствата, които българите са били склонни да отделят за Нова година, винаги са били по-високи от тези за Коледа. Тази година обаче поради силното ограничаване на общите разходи планираните бюджети за двата празника силно се сближават.

Все още хората се насочват към традиционни подаръци, докато към инвестиционните продукти интересът остава нисък.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.