1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Празник на домашната наденица ще се проведе в несебърското село Кошарица

Празник на домашната наденица ще се проведе в несебърското село Кошарица

Идеята на Община Несебър е да постави основите на кулинарния туризъм в региона

Първото издание на Празника на домашната наденица ще се проведе в несебърското село Кошарица. Това съобщиха от пресцентъра на община Несебър. Празникът ще се проведе на 14 януари, петък. Събитието ще започне още в сутрешните часове, като на специални маси в центъра на селото ще бъдат изложени месни специалитети, приготвени по стари балкански рецепти. Водещ на кулинарния празник ще бъде обичаният народен певец Денислав Кехайов, който е и ръководител на Несебърската детска школа по изкуства.

Кошарица не е избрана случайно за домакин на събитието. Освен че се намира на малък хълм, от който се разкрива живописна гледка към най-слънчевия бряг по Българското Черноморие, хората в селото са известни като големи ценители на месни специалитети и пазят изконни български рецепти.

Празникът на домашната наденица е поредна крачка на Община Несебър в създаването на кулинарна карта на региона. В условията на изключително предлагане на туристически дестинации и услуги, общината прибавя колорита на местната кухня към познавателния и културен туризъм в региона, за да се пребори с конкуренцията. В рамките на изминалата 2010 година се проведоха Празникът на хляба в с. Оризаре и Празникът на младото вино в село Гюльовца. Идеята на тези мероприятия е да бъдат последвани успешни световни модели за правене на туризъм, каквито развиват европейски държави като Италия, Испания, Франция и други. Всеизвестен факт е, че чужденците харесват особено много българската кухня.

Идеята на Община Несебър е да постави основите на кулинарния туризъм в региона, а с времето организацията на събитията от кулинарната карта да премине в ръцете на граждански организации. Така постепенно празниците да се превърнат в традиция за местните хора.

След Празника на домашната наденица в село Кошарица ще последва и Празник на самардалата в Обзор, а специален гост ще бъде известният от телевизионния екран готвач Иван Звездев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.