1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Празник на гърнетата в добруджанското село Зимница

Празник на гърнетата в добруджанското село Зимница

Идеята е да се запази автентичният бит и атмосфера на региона

За пети пореден път в добруджанското село Зимница ще се проведе Празник на гърнетата. Той е насрочен за 8 юни 2013 г. от 13 часа. Това е не само празник на кулинарните автентични ястия, но и празник на всички етноси от региона – българи, турци, татари, споделят организаторите от сдружение „Добруджанска Зимница“ и от община Крушари. Срещу символичната сума от 1 лев за участие всеки желаещ може да се включи с домашно приготвено ястие в чувен, глинено гърне или тава, което да е характерно за дадения етнос. Дегустацията и конкурсът за автентична гозба ще завършат с връчване на грамоти и предметни награди.

В досегашните четири издания на Празника се включват жители от три етноса от селата Зимница, Оногур, Ефрейтор Бакалово, Коларци, Крушари, Пчелник, от градовете Добрич, Силистра, Варна и София, разказват още организаторите.

Празникът ще продължи с фолклорна програма, която също има за цел да покаже най-интересното и характерно от трите етноса. Предвижда се още творческа работилница с участието на деца от село Лозенец, изложба на българска бродерия, фотоизложба "Добруджа в старите снимки", разходка с магарешка каручка, томбола. Предвиден е и фермерски пазар.

Идеята на Празника на гърнетата е да се запазят автентичните бит и култура на региона, събрал в себе си българи, турци и татари и да се презентират пред българската общественост. Непокътнатата природа и красотата на поречието на защитената местност Суха река в Добруджа допринасят за неповторимата атмосфера. Празникът ще завърши в 20.00 часа с огнено хоро-надиграване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.