1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Празник на градинарската чорба в Златарица

Празник на градинарската чорба в Златарица

Снимка:

Очаква се и чуждестранно участие

Над 700 литра градинарска чорба ще бъде сварена на традиционния есенен празник в Златарица, който се провежда днес в местността "Черничките". Празникът на градинарската чорба се организира за осма поредна година от балканската община. Майстори-кулинари, облечени в народни носии, ще варят чорба в 17 казана. За първи път освен традиционната златаришка чорба ще бъде приготвена и испанската студена супа „гаспачо", информира Дарик радио.

Празникът си има регламент, според който главните готвачи си подбират екип от двама-трима души, които ще им помагат за приготвянето на чорбите. Те могат да бъдат само и единствено от традиционни зеленчуци - домати, пипер, картофи, зеле, моркови, бамя, патладжан, фасул. Участниците сами си осигуряват продуктите. Очаква се и чуждестранно участие.

Празникът започва рано сутринта и до 12.00 часа кулинарите трябва да са приключили с приготвянето на чорбите. По традиция най-добрата чорба ще бъде определена от компетентно жури от дегустатори. Награди ще има за всички участници.

Тази година за първи път ще се оценяват и кътовете около казаните. Участниците трябва да подредят малки маси паралии, столчета, бъклица с ракия, плодове и зеленчуци. Организаторите предвиждат да намерят и голям казан с вместимост 300-400 литра, в който да се опитат на приготвят най-голямата чорба в България. На празника ще бъде направена и възстановка на обичая "Градинари на гурбет".

Както всяка година така и тази от 17-те приготвени казана супа единият ще бъде дарен на Дома за стари хора, друг ще отиде за 15-те деца в Центъра за настаняване от семеен тип, а два от казаните чрез социални патронаж ще бъдат раздадени на трудноподвижни възрастни хора, които не могат да стигнат до празника.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.