1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Празнуваме Васильовден

Празнуваме Васильовден

В народния календар празникът се нарича също Сурваки

В Първия ден на януари източноправославната църква почита паметта на Свети Василий Велики. Заради примерния си живот и висока ерудиция Свети Василий е почитан заедно със Свети Григории Богослов и Свети Йоан Златоуст за един от тримата велики светители и учители на православната църква.

В народния календар празникът се нарича също Сурваки и Василица. На този ден се изпълява обичаят „сурвакане:, познат в цялата страна. Прави се преди изгрев слънце.

Сурвакарите са млади момчета до 14 годишна възраст. На групи те обикалят домовете и сурвакат стопаните за здраве със сурвакница, която се прави най-често от дрянови клонки.  Нейната украса е свързана с основния за даден регион поминък. Най-често могат да се видят нанизани на връв пуканки, сушени плодове и разноцветни конци прежда.  

Вечерта срещу Сурваки стопанката приготвя традиционната баница с късмети, която се прави от точени кори и сирене. В нея се слагат късметите, като за целта се използват дряновите пъпки. Освен в тези късмети в баницата се слага и пара. Като в дванадесетия час най-възрастният представител в семейството завърта баницата и всички си взима парче. 

На Васильовден имен ден имат Васил, Василка, Василия, Василена, Веселин, Веселина, Весела, Василий, Василина, Васияна, Васо, Влада, Властин, Властина, Властомир, Влайко, Ваца, Въло, Въла, Въто, Царена, Царил, Царила.

Екипът на АГРО БГ честити празника на всички именници! 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.