1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Представиха обредни хлябове на изложба в Благоевград

Представиха обредни хлябове на изложба в Благоевград

Статуетки, грамоти и стипендии в размер на половината от минималната работна заплата получиха класиралите се участници на първите три места

Обредни хлябове, традиции и обичаи от бита на българина бяха представени на организираната изложба по повод 12-ия Национален ученически конкурс „За хляба наш”, чийто домакин е Благоевград, предаде радио „Фокус” - Пирин . Участниците в изложбата - ученици от общообразователни училища и професионални гимназии по земеделие и хлебопроизводство бяха пресъздали върху хлябове обредни моменти от „Бъдни вечер” и символики, неразривно свързани с бита на българина през вековете. Върху някои от погачите, представени в изложбата, може да се види и стрък от житен клас, който по думите на организаторите е символ на неразривната връзка на човека със земята. Представени бяха и традиционни дрехи, с които в миналото са носели българите, както и съдове за месене на хляб, изработени от дървен материал. Сред представеното на изложбата имаше и традиционни тъкани кърпи, така наречени месали, с които българката е покривала хляба, след като го е омесила.

Статуетки, грамоти и стипендии в размер на половината от минималната работна заплата получиха класиралите се участници на първите три места. Първо място в конкурса на тема „Хляб – живот, традиции, бъдеще” бе присъдено на Венета Димитрова, която е от школата по биология към Обединен детски комплекс в областния център. Диана Хаджипетрова от школата по физика към обединеното заведение грабна втората награда, а трето място бе присъдено на Христина Харалампиева , ученичка от Национална хуманитарна гимназия в града. Присъдени са и още три награди от Министерството на земеделието и храните на ученици от професионални гимназии в страната. Това са за Росица Златкова, ученичка от 11 клас от Професионалната земеделска гимназия „Климент Тимирязев” в Сандански, Ростислава Димитрова от Професионална гимназия по земеделие и хранителни технологии в Русе и участничката от Нова Загора, ученичка от професионална гимназия по селско стопанство Кристина Петкова.

Директорът на Обединения детски комплекс в Благоевград Мая Дамянкина каза, че наградите са съгласно програмата на мерките за закрила на децата с изявени дарби на Министерски съвет, подкрепена от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и Регионалния съюз на хлебопроизводителиет и сладкарите. Конкурсът тази година е включен с разработени проекти по обявената тема и написване на есе.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.