1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Рецепти за традиционен български козунак за Великден получи министър Найденов

Рецепти за традиционен български козунак за Великден получи министър Найденов

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните

Д-р Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните, който препоръча на домакините да приготвят сами за този Великден козунак, получи две рецепти за традиционен български козунак. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Макар да твърдят, че това не е лесна задача, защото изисква време, търпение и майсторлък, от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България (ФХСБ) предоставиха традиционна българска рецепта за приготвяне на Великденски козунак.

Продукти за тестото:
2 кг брашно (тип 500); 10 яйца; ½ литър прясно; 125 гр краве масло; 500 гр бяла захар; 1 чаена чаша олио за измесване; 1 кубче прясна мая (50 грама) или 1 пакетче суха мая (10 грама) – прясната мая е за предпочитане според ФХСБ; кората на 1 лимон; 1 супена лъжица ром или коняк.

Продукти за плънка:
Счукани орехи; стафиди; мармалад; локум и всякакви традиционни ядки (на някои места се слагат фъстъци, но съчетанието на козуначеното тесто с фъстъци не е най-подходящо, предупреждават от ФХСБ; възможно е да се сложи и шам-фъстък, но той не е традиционна българска ядка).

Замесване:
Маята се разбива заедно с едно от десетте яйца, прибавят се 2 супени лъжици захар (от 500-те грама) и щипка сол. Добавя се и малко (около ½ чаена чаша) леко затоплено прясно мляко, както и част от брашното. Замесва се, докато се получи каша с гъстотата на палачинково тесто (или гъсто колкото боза). Съдът с това тесто се завива с хавлиена кърпа и се оставя да втаса 15-20 минути на топло в помещение с температура 24-26 градуса докато тестото увеличи обема си и изпълни целия съд. В това време се разбиват 8 от яйцата с останалата захар и разтопеното краве масло (маслото трябва да е втечнено, но не горещо, за да не се пресекат яйцата). Съединяват се двете смеси (втасалата и яйчената) в един по-голям общ съд като се разбъркват. От ФХСБ предупреждават, че е добре съдът да е пластмасов или тръстиков, а не метален, за да не охлади сместа. Прибавя се към сместа кората на един настърган лимон заедно с коняка/рома и се разбърква.

Предварително пресятото брашно и оставено на стайна температура започваме да прибавяме бавно към сместа и да омесваме, като топим ръцете си в затопленото олио. Лека-полека започваме да измесваме като постепенно прибавяме останалото брашно.
Тестото трябва да стане гладко, еластично, да има много въздушни балончета в него, сочат от ФХСБ. Характерно е, че козуначеното тесто е голямо като обем и леко като тегло.

Целия материал за рецептите за традиционен български козунак за Великден четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.