1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. С атрактивни конкурси посрещат Тодоровден в кюстендилското село Богослов

С атрактивни конкурси посрещат Тодоровден в кюстендилското село Богослов

Организаторите обещават и изложба на традиционните за региона обредни хлябове

Конкурс за най-атрактивно превозно средство, теглено от кон и магаре е част от програмата, подготвяна за отбелязване на Тодоровден в кюстендилското село Богослов. Това съобщиха от пресцентъра на община Кюстендил. Събитието се организира от отдел „Туризъм и балнеология“ към община Кюстендил и ще се проведе на 12 март (събота) пред кметството на селото.

Празникът ще започне със Света литургия в църковен храм „Възнесение Господне“ и водосвет на животните и конярите. По-късно конете ще пристигнат на площада на селото в парад, предвождани от иконата на Св. Тодор и ще донесат на гърба си малката „Осоговска пролет“. Надбягванията ще започнат от 10,30 ч., а след това ще се проведе конкурс за най-атрактивно превозно средство. Организаторите предвиждат и парад двуколки и каручки, както и конкурс за най красив и най-грозен жребец.

За победители са осигурени парични и забавни предметни награди. Празникът ще продължи с фолклорна програма и ритуал за Тодоровден, пресъздаден от кукерски състав от село Жабокрът. Организаторите обещават и изложба на традиционните за региона обредни хлябове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.