"Сурва" в Перник продължава

Рекорден брой участници през тази година

Втори ден звънци и хлопки огласят Перник, където се провжда 28-мият международен фестивал "Сурва".  Тази година се очакват рекорден брой участници - над 7 500.

В маскарадните шествия ще има 120 маскарадни групи, а участниците ще се борят за златна, сребърна или бронзова маска.

Участват кукери от 40 общини и 15 области на България, както и чуждестранни групи. Днес и утре ще се проведат т. нар. състезателни дефилета.

Маскарадната обредност идва от древни езически времена и е съхранена до днес като част от българската фолклорна традиция. 
Българските игри с маски са обвързани основно с празниците от Коледа до Великден. В различните райони на България маскирани мъже играят около Нова година – през Мръсните дни /от Коледа до Йордановден/, през Сирната неделя и през Тодоровата неделя /последната седмица преди и първата от Великденските пости/. 
Играещите около новогодишните празници в Западна България са най-популярни като “сурвакари”, участниците в предпролетните игри с маски в други региони на България – като “кукери”. 
Зимните и предпролетните ергенски игри с маски се свързват със смяната на старата и новата година, с наближаващото събуждане на природата. Те носят пожелания за богата реколта, здраве и плодородие по хора и животни. Символиката им е насочена към прогонване на злите сили и подготвяне за ново начало. 
Играта на маскираните мъже е мистично единство на ритъм, звук и багри. Те се движат със специфична стъпка, носят внушителни маски и самобитни костюми и огласят селищата си със стотици звънци, примесени с наричания и благословии. 
Маските в народните вярвания защитават от зловредното влияние на “нечистите сили“. Българската обредна маска е източник на богата информация за различните етнографски райони. 
Звукът на звънците, окачени около кръста на маскираните, подсилва предпазното им действие. 
Групата на маскираните включва разнообразни персонажи. По традиция всички обредни роли се изпълняват от мъже, облечени в различни маскарадни костюми. 

От 2015 година "Сурва" е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.