1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Тази седмица се открива изложението „Винария 2013“

Тази седмица се открива изложението „Винария 2013“

То ще се проведе от 3 до 6 април в Международен панаир Пловдив

100 литра червено вино са приготвени за първите наздравици по повод откриването на изложението „Винария 2013“ в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на Международния панаир в Пловдив. Бъчвите ще бъдат разположени на пл. „Стефан Стамболов“, където ще завърши традиционното Дионисево шествие, посветено на Международната изложба за лозарство и винарство.

Шествието ще започне в 12.00 часа на 2 април от градинката на пл. „Римски стадион“, ще мине по ул. „Княз Ал. Батенберг“ и ще стигне до площада пред сградата на община Пловдив. Там всички ценители могат да опитат продукцията на известен винзавод и да видят изпълнения на фолклорния ансамбъл „Тракия“. Това е едно от артсъбитията, включени в съпътстващата програма на „Винария 2013“, която ще се проведе от 3 до 6 април в Международен панаир Пловдив.

Изложбата „Артрозалиада“ е вдъхновена от традициите на древните тракийски празници на виното. Тя представя 64 творби от 35 автори в различни жанрове – живопис, графика, скулптура, графичен дизайн, под мотото „Живописен пир на любовта и виното“ в палата 11. Авторите са студенти и преподаватели във Факултет по изобразително изкуство на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”.

Приказно-митологичен свят, изобразен върху мащабни платна, е създал Дончо Дончев за експозицията „Карти за игра“. Сатири, жени, гроздове и вино са представени като валета, дами, попове и аса, те внушават опиянението от веселието, игрите и любовта, обяснява авторът. Изложбата ще бъде открита на 4 април в 14 ч. в палата 11.

Ценителите на виното могат да научат още тайни за него в блицкурса за начинаещи „Магията на дегустацията“ на известния италиански сомелиер Маурицио Ферери. Неговите умения ще са полезни и на ресторантьори, които искат да предлагат качествени напитки. Обучението ще се състои на 4 и 5 април от 11 до 12 ч. и от 15 до 16 ч. в палата 11. Цената на билета е 10 лева.

Посетителите на „Винария 2013“ могат да опитат еликсирите, наградени в Международния конкурс за вина и спиртни напитки, да видят новите колекции на български и чуждестранни производители. Водещи компании от 13 държави предлагат технологии, машини, оборудване и материали за лозарството и винарството. Палатите ще бъдат отворени всеки ден от 9 до 18 ч., на 6 април – до 14 часа. Билетът струва 3 лева, а за ученици, пенсионери и инвалиди – 2 лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.