1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Троян ще отбележи Празника на сливата

Троян ще отбележи Празника на сливата

За първа година тържествата ще продължат три дни - от 23 до 25 септември

С тридневни тържества и с "Ден на отворените бутилки"  ще бъде отбелязан Празникът на сливата и сливовата ракия в Троян, съобщи в края на миналата седмица в БТА кметът на града Минко Акимов. Празникът се отбелязва за  деветнайсети път, но за първа година тържествата ще продължат три дни - от 23 до 25 септември, съобщиха организаторите.

Акимов допълни, че отглеждането на сливи е традиционен поминък на населението и макар и унищожени от болести в миналите години, днес насажденията се възраждат. Кметът напомни, че "Троян разполага с около 3000 места за спане в 30 хотела и десетки къщи за гости, както и 10 000 места в заведенията за хранене".

По време на честването са предвидени редица прояви - демонстрации на традиционно варене на сливова ракия, конкурс за най-добре приготвена домашна ракия и за най-добро мезе за троянска сливова. Програмата е съпътствана от откриване на празника в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак, детски празник на площада в Троян, концерти на фолклорни ансамбли и млади поп-изпълнители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.