1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Цветелина и Николина Чакърдъкова ще огласят четвъртото издание на фестивала „Семе българско”

Цветелина и Николина Чакърдъкова ще огласят четвъртото издание на фестивала „Семе българско”

С традиционен български привкус ще е и официалното откриване тази събота, от 10:30 часа

Народните певици Цветелина и Николина Чакърдъкова ще огласят Севлиево на 8 и 9 април като специални гости на четвъртото издание на националния фестивал „Семе българско”. С традиционен български привкус ще е и официалното откриване в събота, от 10:30 ч. Ансамбъл „Развитие“ ще изнесе музикален спектакъл, с който България беше представена на Шестата световна фолклориада в Мексико.

Фестивалните дни ще бъдат изпъстрени с различни инициативи и конкурси, които всяка година надграждат и обогатяват фестивала. Отново ще гостува и базарът „Забравени традиции, живи вкусове” (Селски МОЛ). Най-малките местни производители от цялата област ще предлагат на гостите на „Семе българско” изделия от селскостопанския двор, домашно приготвени храни от продукти, отглеждани в екологично чисти условия и др.

На връх Лазаровден, 8 април, ще бъде направена и възстановка на българския народен обичай Лазаруване. Програмата ще продължи с пъстра фолклорна програма. В 12:00 ч. е началото на концерт-спектакъла на Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” в Котел. За настроението на севлиевци и гостите на фестивала ще се погрижат и фолклорна група „Наша песен”, „Децата на Севлиево”, ФФ „Веселина”. Кулминацията на втория фестивален ден ще е от 15:00 ч. с „Хоро на мегдана” – маратон надиграване с фолклорната певица Цветелина. От 16:30 ч. на сцената ще излязат и талантите от вокална формация „Upstream Voices”.

С представяне на новия партньор на фестивала – „Движението за национална кауза” – ДНК, от неговия председател и учредител Андрей Арнаудов, известен телевизионен водещ и продуцент, познат от предаванията „Сблъсък“ и „Фермата” по БТВ, ще стартира третият фестивален ден, 9 април, от 10:30 ч. Много смях и веселие ще има за най-малките гости на „Семе българско” в игрите със Зайо Байо. Програмата ще продължи на музикалната сцена с участие на деца от детските градини, състави към Центъра за подкрепа за личностно развитие – Детски комплекс „Й. Йовков”, трио „Звън”, хор „Дора Пенева”, ВГ „Хармония”, вокалната група към Културния клуб на пенсионера „В. Левски” и традиционната инициатива – виене на най-дългото хоро на света. Друг акцент ще е най-дългата българска рисувана шевица от деца и младежи за послания с характерни мотиви за всеки регион на България.

Любимката на народа – певицата Николина Чакърдъкова и танцовата й трупа ще повдигнат националната гордост и самосъзнание на гостите на фестивала „Семе българско” с изпълнения на автентична народна музика, песни и танци. Началото на спектакъла е от 13:00 ч. За доброто настроение на присъстващите до края на третия фестивален ден ще свирят и пеят Севлиеската духова музика и детски самодейни състави от читалищата в община Севлиево.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.