1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Учени представят перспективни сортове на „Празника на черешата”

Учени представят перспективни сортове на „Празника на черешата”

Събитието официално ще бъде открито днес от 16 ч.

Учените от Института по земеделие в Кюстендил ще представят разнообразни сортове череши по време на двудневния „Празник на черешата”, който община – Кюстендил традиционно организира всеки юни. Празненствата тази година официално ще бъдат открити днес, 21 юни, от 16 ч. пред Общината с изложба-базар на череши и черешови произведения. Всяка година партньор на народния фестивал е Институтът по земеделие – Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството на Кюстендилския регион. Това съобщи директорът на института е проф. д-р Димитър Домозетов.

Първият етап преминава под надслов - „Черешата в занаятите”. Десетки занаятчии от цялата страна подреждат свои изделия в Градската градина. Излагат се произведения на изкуството, посветени на черешата - кукли, бижута, пластики, икони и различни автентични произведения, майсторски изработени от сръчните ръце на художници и занаятчии.

Паралелно с това се провежда фолклорния празник “Черешчица род родила”. В богата художествена програма състави, танцови формации и индивидуални певци представят магията на черешата и въздействието й върху българския фолклор, разказаха от Общината. Акцентът на празника е изложението с конкурсен характер, в което вземат участие читалища, неправителствени организации, сдружения, детски градини и училища от Кюстендил и региона. Изложбени маси биват аранжирани и покривани с този ярък и вкусен плод - подреждат се и майсторски изплетени вешала.

В трудолюбивите ръце на кюстендилските кулинари този плод намира широко приложение - кървинг изкуство, както и красиви пити, сладка, компоти и сиропи от череши красят конкурсните маси, а кюстендилци и гостите на града с изумление откриват многообразието на черешовия свят.

За поредна година част от празника ще бъде гостуването на кулинарния фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град”. Неговата програма включва провеждането на кулинарна изложба на уникални регионални ястия, представени от жители на района, участващи в празника. Специално жури, което включва представители на медиите, местната общинска администрация, шеф-готвачи и официални гости, оценява ястията по утвърдени критерии и обявава победителите в различните категории, които получават предметни награди.

В програмата на празненството са включени и детски пленер и пътуваща изложба на детски рисунки на кулинарна тематика, представителна извадка от националната изложба за детски рисунки „Рецептите на баба”. Двудневните черешови празненства завършват с богата художествена програма. Накрая се определят победителите на изложението за най-добро и атрактивно представяне, а черешите се раздават и изяждат.

Вижте програмата на празника в рубрика Прояви...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.