1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Уникална книга с размер 10х13 мм показват в Пазарджик

Уникална книга с размер 10х13 мм показват в Пазарджик

Днес отбелязваме Деня на народните будители

Уникална изложба от книги ще бъде открита в регионална библиотека „Никола Фурнаджиев" в Деня на народните будители. Ще бъдат показани подбрани заглавия от фонд „Редки и ценни издания", част от сбирката от миниатюрни издания към отдел "Ръкописи и старопечатни книги" и съвременни книги с интересно полиграфическо оформление.

Посетителите на изложбата ще видят и най-старата книга, притежание на пазарджишката библиотека - „Житие Святих Сербских Просветителей Симеона и Саввы", написана от  Хилендарския йеромонах Дометиан и издадена във Виена през 1794 г. В изложбата са включени богослужебни издания - Библия, псалтири и часослови, датиращи от 1806, 1824, 1836 г., първи издания на български класици и др.

Особен интерес представлява и сбирката от миниатюрни издания на Националната библиотека „Кирил и Методий", гостуваща за първи път в Пазарджик. Включени са книги с различна тематика, оформление и съдържание. Най-малката от тях е с размери 13х10 мм, придружена с лупа. В рамките на изложбата посетителите ще могат да видят и т.н. панорамни книги, книга в красиво изработена торбичка с дантели, както и книга с височина 60 см.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.