1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. В гр. Кресна пролетта пукна с гайди, песни и изложба на редки породи кози

В гр. Кресна пролетта пукна с гайди, песни и изложба на редки породи кози

Провелото се изложение беше ярък пример за това как местните хора пазят генетичното богатство на страната

На 17 март в гр. Кресна се проведе първият „Пролетен празник на животновъдството и земеделието“, организиран от Съюз на фермерите – Струма. И наистина празникът доведе със себе си пролетта – температурата от близо 20 градуса, беше предпоставка не само за приятна разходка на открито под щедрите слънчеви лъчи, но и повод за оптимизъм и добро настроение. А то струеше от организатори, гости и участници. 

Партньори на проявата бяха национални развъдни организации на редки породи, природозащитни организации и биопроизводители, които представиха своята дейност, както и биокашкавал, сирене, кисело мляко, биоябълков оцет, ликьор от орехи, а кресненските баби не само изпълниха автентични фолклорни песни, но и щедро черпеха с майсторски приготвени местни специалитети като баница с праз, оризник, козуначена погача.

В изложението основно участие взеха фермери от региона, които представиха животни от автохтонните породи Калоферска коза, Виторога дългокосместа коза, Каракачанско куче, Каракачанска овца, Каракачански кон В приветствието си към участниците и гостите на изложението изпълнителният директор на ИАСРЖ доц. Васил Николов заяви, че тези породи са част от генетичното богатство на страната, а бъдещето на нашето животновъдство е именно в генетичните ресурси. По думите му това са „прекрасни наши български породи“, а целта на изложбата е да ги популяризира.

Вижте видео за празника на животновъдството и земеделието в гр. Кресна...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.