1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. В Исперих започва панаир на царевицата

В Исперих започва панаир на царевицата

Той се организира от 2005 г.

Шести панаир на царевицата започва в Исперих. Това съобщи Боряна Матева, директор на Историческия музей в Исперих, организатор на панаира, предаде Агенция "Фокус".

От 15,00 часа е началото на детските игри, свързани с царевицата. Тази година проявите ще бъдат във фоайето на местното читалище заради дъждовното време. Ще бъде открита и изложба на местни занаятчии-дърворезба, грънчарство, рисувано стъкло. Деца от Дома за деца, лишени от родителски грижи ще покажат пана, изработени чрез малко известната техника „квилинг”, като ще демонстрират техниката на място.

Утре от 15,00 часа панаирът продължава с изложба на предмети, изработени от царевична шума от деца в Етнографската къща, а от 17,00 часа е общоградската кулинарна изложба. 15 организации са подали заявка за участие с оригинални ястия в основата, на които е царевицата. Ще бъде сварен и качамак, но за първи път ще има два вида. Единият е традиционният музеен, известен като „качамакът с тайната”. Тази година на конференция „Храната и храненето” с демонстрация на традиционна храна в Етъра, ястието е заело първо място, каза Боряна Матева. Вторият качамак ще бъде приготвен от възпитаници на гимназия „Хан Аспарух” в града по рядко срещана рецепта. Панаирът ще бъде закрит с концерт на самодейни състави. Панаирът на царевицата в Исперих се прави от 2005 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.