1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. В Кюстендил се провежда традиционният фестивал "Празник на черешата"

В Кюстендил се провежда традиционният фестивал "Празник на черешата"

Снимка:

32-ма участници ще се включат в конкурса за най-красиво подреден черешов щанд

Днес, 17 юни, и утре в Кюстендил ще се проведе традиционният фестивал "Празник на черешата".  Фестивалът ще е придружен с изложения на череши от региона, фолкорен и кулинарен празник.

Официалното откриване на празника ще бъде в 17.30 часа в градинката пред община Кюстендил. Тази година гостите на празника ще бъдат посрещнати от огромно вешало, изработено като символ на "Празника на черешата". Огромният грозд от плодове е с височина 2,5 метра, а за изработката му са вложени повече от 100 килограма череши.

Днес от 16.00 часа ще бъде поставено началото на фолклорния фестивал „Черешчица род родила". Фестивалът се провежда за трета поредна година и е част от "Празника на черешата". Очаква се в него да са включат близо 300 участници от Кюстендил, съседните общини и гости от Сърбия.

32-ма участници ще се включат в конкурса за най-красиво подреден черешов щанд. 22-ма души ще се включат в кулинарния фестивал. На тазгодишното издание на празника своите произведения ще представят и 21 занаятчии от цялата страна. Празникът на черешата ще се проведе в два последователни дни.

В рамките на фестивала заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова ще участва в среща - дискусия с кметове на общини от област Кюстендил, на която ще бъдат обсъдени възможностите за кандидатстване с проекти по Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г., развитието на овощарството и други приоритетни за региона отрасли.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.