1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. В навечерието на Никулден рибопроизводителите отчитат ниски продажби

В навечерието на Никулден рибопроизводителите отчитат ниски продажби

Една от причините за свитото потребление е обедняването на хората

Търсенето на прясна риба е изключително слабо в навечерието на Никулден, алармираха вчера, 4 декември, собственици на рибарници. Въпреки че язовирите са препълнени с шаран и цената падна в сравнение с предишни зими, рибопроизводителите отчитат, че не са имали толкова ниски продажби от 30 години, пише "Монитор".

„Тази година е най-слабо търсенето, а аз съм над три десетилетия в този рибарник", разказва Лидия Николова,  управител на голямо рибовъдно стопанство в Благоевград, разположено край Струма. Според нея една от причините за свитото потребление е обедняването на хората, които се ограничават дори по празниците.

Имаме свръхпроизводство на шарани, водоемите буквално са завряли от риба, потвърди и шефът на рибовъдната асоциация д-р Йордан Господинов. Магазините вече са заредени със стока, но купувачите се оказват значително по-малко отпреди, констатират търговци в столицата.

От сладководните риби по щандовете се предлагат най-много шаран и толстолоб, като цената им падна под пет лева. На пазарите може да се намерят по 4,50 лева. Толстолобът дори се намира по 3 лв. Във Варна пък има кефал от 6 до 8 лева и сулка по 7 лв. От рибарници в Родопите там пъстървата пристига на 10 лева, съобщава нашият кореспондент.

В столицата вкусната речна риба вече върви с 20% намаление и може да се намери охладена и почистена по 8 лева. За хората, които си броят стотинките, но искат да отбележат Никулден, се предлагат глави от толстолоб по 1,50 лв./кг за вкусна рибена чорба. Цените на прясната риба не са се променяли от години, твърди управителката на благоевградското рибовъдно стопанство, цитирана от БТА. Въпреки това потреблението у нас е паднало от 20 кг годишно на глава от населението на 4-5 кг.

В навечерието на Никулден по пазари и на нерегламентирани места върви незаконна търговия с риба, съобщи вчера земеделският министър Димитър Греков, цитиран от bnews. Нарушенията са не само по отношение на незаконната продажба, но и на бракониерски улов. Експертите на агенцията по храните обаче не са открили проблеми с качеството на търгуваната риба.

“Веригите недоволстват от стриктния контрол върху вноса не само на меса, но на всички хранителни продукти”, каза още министърът и обеща проверките да бъдат увеличени в последните дни от годината.

Засилва се също така контролът върху предлагането на елхи заради незаконната сеч, която се осъществява в някои области. През тази година ще бъде увеличена продажбата на елхи на собствен корен, за да могат хората да ги засадят след празниците, каза още Греков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.