1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. В Несебър откриха Фестивал на жълъда

В Несебър откриха Фестивал на жълъда

Проявата е част от информационната кампания на най-големия европейски проект по програма „Лайф +” у нас

В Несебър откриха вчера, 26 октомври, Фестивал на жълъда, организиран от ловните стопанства в Балчик и Несебър. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Проявата бе част от информационната кампания на най-големия европейски проект по програма „Лайф +” у нас за мащабно залесяване по Черноморието с цел възстановяване на дъбовите гори по българските земи. Проектът е на стойност над 600 000 евро и ще се разработва три години. Изпълнява се от Държавните ловни стопанства в Балчик и Несебър, Изпълнителната агенция по горите и Експерименталната станция по дъбови гори в Бургас. Целта му е да се подпомогне възстановяването на горски насаждения.

Домакин на Фестивала на жълъда бе Държавното ловно стопанство – Несебър, а Ловният дом (Горска барака) се огласи от развълнуваните възпитаници на Общински детски комплекс. Тийнейджърите с интерес изслушаха разказа на директора на Югоизточното държавно горско предприятие инж. Пейчо Върбанов, фокусиран върху перспективите за развитие на региона. Децата се включиха в игри и викторини, разговаряха с екипа по проекта и с научни работници от Изпълнителната агенция по горите и Експерименталната станция по дъбови гори в Бургас.

Проектът предвижда директно от целевите местообитания да се събере репродуктивен материал - приоритетно жълъди от местни дъбове, както и семена от съпътстващи дървесни видове, на които ще се изследва генетичната структура, обясни научният експерт по проекта доц. д-р Мария Брощилова. В съответствие с резултатите в Опитната станция по дъбови гори в Бургас, репродуктивният материал с най-високи нива на генетичната устойчивост и с най-високо качество ще бъде използван за възстановяване на естествените месторастения.

В разсадник ще се отгледат и 400 000 фиданки. Основната част от залесяването ще се извърши с жълъди, като по този начин ще се допринесе за подобряване на структурата и за увеличаване на биологичното разнообразие на увредените коренни дъбови популации. Очакваният резултат е възстановяването на местните видове дъб, което ще даде защита и подслон за дивите животни. Ще се възстанови коренната местна растителност върху терени, заети в момента от разстроени черборови култури на площ от 120 дка в района на Емине-Иракли. В района на р. Батова ще се изгради 12 км ограда, която свободно ще пропуска дивеча и едновременно ще препятства пашата на домашни животни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.