1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. В Перник ще се проведе Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва"

В Перник ще се проведе Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва"

Това е неговото 21-во издание

Всяка година за три дни в края на януари Перник се маскира, превръща се в европейската столица на кукерите и сурвакарите. Причината за превъплъщението е Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва", който се провежда всяка година. От 27 до 29 януари 2012 г. ще се проведе неговото 21-во издание. Подготовката за събитието започна още през ноември 2011-та със събирането на доброволци, които да помогнат за организацията на грандиозното събитие. И тази година участниците ще са няколко хиляди.

По време на фестивала три дни из пернишките улици дефилират маскарадни групи от всички етнографски области на България, както и чуждестранни формации. В предишни издания се включваха групи от Колумбия, Индонезия, Македония, Сърбия, Италия, Испания, Албания и Палестина.

Традиционно началото се поставя със спектакъл на открито, когато воеводата на "Сурва" запалва фестивалния огън. Вечерта завършва с пъстри илюминации, буйни хора, маски и чанове, а на сутринта из града тръгват и първите маскирани. Седмица преди това пък Сурва се провежда и в повечето от Пернишките села, както и в близкия град Брезник. Дефилетата в Перник продължават два пълни дни, като групите образуват непрекъснат поток от цветове, звуци и ритми, дошли от цял свят. И всичко това - на градус, подобаващ на един сериозен карнавал.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.