1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. В Тополовград се състоя първият Фестивал на традиционните местни продукти

В Тополовград се състоя първият Фестивал на традиционните местни продукти

Снимка:

Гостите имаха възможност да дегустират десетки гозби, типични за Сакар

Първият „Фестивал на традиционните местни продукти” се проведе в събота в град Тополовград. Той бе организиран от община Тополовград и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Фестивалът посрещна стотици гости от цялата страна с вкусни местни гозби, пресни и консервирани плодове и зеленчуци, вино и ликьори, сирена, мед, сладка, билки, гъби и много други домашни традиционни специалитети.

Гостите имаха възможност да дегустират десетки гозби, типични за Сакар. След дегустация журито имаше трудната задача да избере най-добрите и да връчи пет награди. Призът за „Най-вкусно традиционно ястие” спечели Клубът на пенсионерите в Тополовград с типичното за региона ястие „катми с кокошка“, приготвено от Елена Русева. Наградата за „Най-вкусна домашна консерва с плодове или зеленчуци” спечели Петранка Бобева от с. Синапово с нейния домашен рачел. Журито определи като „Най-атрактивен щанд” този на Николай Узунов и Емил Найденов от с. Орешник с тяхното домашно вино, от което всички гости на Фестивала можеха да дегустират. Журито присъди и две специални награди – едната отиде при Георги Ганев от с. Срем за неговата 50-килограмова тиква и за 50-сантиветрова чепка грозде от сорта „Лисича опашка“, които впечатлиха всички гости. Специална награда бе връчена и на Мая Ангелова от гр. Чипровци за нейните домашни сладка.

Гости на фестивала бяха и фермери от други краища на България – производители на домашна лютеница от Куртово Конаре и на козе сирене с различни подправки и ядки от с. Искра.

Самодейни състави от селата Устрем, Синапово, Княжево и др. зарадваха гостите със сърцатите си изпълнения на автентичен фолклор. В състава от с. Срем имаше и две певици от Великобритания и една от Русия, които живеят в сакарското село и са запалени по българския фолклор. БДЗП организира образователни игри и ателие за оцветяване за децата и раздаде информационни материали за природо съобразното земеделие. Следобед беше организирано и посещение на ферма за бизони в с. Орлов дол.

Целта на Фестивала е да даде възможност на местните фермери да представят своята продукция, както и традиционната кухня, включваща интересни рецепти за домашно приготвени ястия, консерви и др. Природосъобразното земеделие и управление на земите от Натура 2000 е много важно за опазването на застрашени видове като царския орел, ловния сокол, египетския лешояд и др. Бъдещето е в това местните хора да печелят все повече от запазената си природа и да привличат туристи с възможностите за наблюдение на редки птици, чиста традиционна храна и красива природа. В района на Сакар е запазена около 2/3 от популацията на световно застрашения царски орел. Именно затова тази величествена птица е символ на региона и Тополовград е наречен „Градът на орлите”.

Фестивалът се организира в рамките на проектите „Осигуряване на устойчиво управление на Натура 2000 зони, ключови за оцеляването на глобално застрашени видове”, финансиран от Програмата за малки проекти на Глобалния Екологичен Фонд и проект LIFE+ „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България”, финансиран от ЕС. Вижте повече на http://saveraptors.org/gef

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.