1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Васильовден е! Традиции за благополучие през годината

Васильовден е! Традиции за благополучие през годината

На 1 януари по традиция на трапезата присъстват обредни храни и се вярва, че първият ден от годината предвещава следващите

Сред задължителните блюда на празничната трапеза са свинска пача и петел или пуйка. Пече се и баница или пита с дрянови късмети. На масата се слагат орехи, мед, жито и ошаф. Прекадява се с тамян, за да се прогонят злите духове.  Късметите в баницата трябва да има за всеки член от семейството. По традиция винаги се слага паричка.

Васильовден се нарича още Сурваки заради обичая сурвакане. Според традициите децата обикалят къщите и с дрянови сурвачки пожелават здраве и благоденствие на стопаните и на къщата. Домакините даряват сурвакарите с кравайчета, сушени плодове, дребни пари и лакомства.

Смятало се, че това време на годината е най-подходящо за предсказване на бъдещето, затова всеки отварял вратата си за благопожеланията на сурвакарите. По традиция те са момчета и ергени, но у нас е вече възприето този обред да се извършва от малки деца. Преди всичко е важно сами да са украсили сурвачката си със символите на това, което пожелават на по-възрастните.

Видео по темата:

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.