На 1 януари по традиция на трапезата присъстват обредни храни и се вярва, че първият ден от годината предвещава следващите
Сред задължителните блюда на празничната трапеза са свинска пача и петел или пуйка. Пече се и баница или пита с дрянови късмети. На масата се слагат орехи, мед, жито и ошаф. Прекадява се с тамян, за да се прогонят злите духове. Късметите в баницата трябва да има за всеки член от семейството. По традиция винаги се слага паричка.
Васильовден се нарича още Сурваки заради обичая сурвакане. Според традициите децата обикалят къщите и с дрянови сурвачки пожелават здраве и благоденствие на стопаните и на къщата. Домакините даряват сурвакарите с кравайчета, сушени плодове, дребни пари и лакомства.
Смятало се, че това време на годината е най-подходящо за предсказване на бъдещето, затова всеки отварял вратата си за благопожеланията на сурвакарите. По традиция те са момчета и ергени, но у нас е вече възприето този обред да се извършва от малки деца. Преди всичко е важно сами да са украсили сурвачката си със символите на това, което пожелават на по-възрастните.
Видео по темата: