1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Възстановка на автентична жътва на лимец ще се състои в с. Рабово

Възстановка на автентична жътва на лимец ще се състои в с. Рабово

Идеята за Фестивала на хляба в Източните Родопи е на земеделския производител Петко Ангелов

Възстановка на автентична жътва на лимец ще се състои за втори пореден път в комплекс „Тепавицата” в с. Рабово, общ. Стамболово на 22 и 23 юли (петък и събота) по време на единствения по рода си в Източните Родопи Фестивал на хляба.

На фестивала са очаквани производители и почитатели на биологични зърнено-житни култури, природолюбители, радетели на българските традиции и най-вече тези, които имат предпочитания към лимеца – най-старата зърнено-житна култура в България. Всички те ще могат да видят с очите си пътя на хляба от лимец – от жътвата до изпичането му.

Програмата предвижда в петък, 22 юли, да се захване квас за хляба /от диворастящ хмел/ по стара технология. Следващият ден, 23 юли, започва жътва на лимец, последвана от отвяване на зърното от плявата, мелене на хромел, месене и изпичане на хляб от лимец, а накрая – дегустирането му. Следобед е предвидена дискусия на тема „Лимецът от древността до днес – храната на бъдещето”.

За първи път подобна възстановка на жътва на лимец беше организирана на 10 юли 2010 г. Идеята за Фестивала на хляба в Източните Родопи е на земеделския производител от Рабово Петко Ангелов. Той се занимава с възраждането на лимеца от шест години. Започнал е с една шепа зърна, а днес обработва 48 дка лимец, пише economynews.bg.

Петко Ангелов очаква сертификатът за лимеца му като биопродукт да излезе през 2012 г. За сертификата Петко Ангелов получава от края на 2009 г. експертна и финансова помощ от българско-холандския проект за устойчивото развитие на Източните Родопи „Новото тракийско злато”* чрез компонента му биоземеделие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.