1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. WWF: Покупката на елха нека не е за сметка на природата

WWF: Покупката на елха нека не е за сметка на природата

Най-важното е да изберете дърво в саксия, а не отсечено, изтъкват от международната природозащитна организация

Покупката на елха безспорно е центърът на коледните приготовления, но не е задължително сдобиването с нея да стане за сметка на природата, припомнят от международната природозащитна организация WWF.

Най-важното е да изберете дърво в саксия, а не отсечено, изтъкват оттам и допълват, че то може да бъде купено изгодно от лицензиран разсадник. В България има близо 200 такива места, където можете да намерите своето дръвче.

Ако не разполагате с време да отидете до съответното горско стопанство, можете да купите дръвчето и от търговците във вашия град. Важното в такъв случай е да се уверите, че произходът му е легален, т.е. то не е резултат от бракониерство. Изискайте документ, който да доказва покупката, например фактура, съветват от WWF.

Най-често срещаните коледни дръвчета в България са бяла ела, обикновен смърч, бял и черен бор. По-редки са дуглазката ела, кедърът, сръбският и сребристият смърч, които са чужди видове, но се произвеждат и в българските разсадници.

Много от предлаганите на пазара коледни дръвчета, особено в големите вериги и в цветарските магазини, са произведени извън страната и не са адаптирани към местните условия, поради което е твърде възможно да не оцелеят след засаждане.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.