1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Японските оризища - застрашени

Японските оризища - застрашени

Мнозина се надяват, че оризовите полета ще останат част от образа на Япония

В древността оризът бил храна на боговете. За японците той бил второто най-важно нещо след императора. През годините обаче тези вярвания се променили. Планините на Чикума разкриват именно това.

"Когато бях дете, нямаше друга опция, освен да станеш фермер... да отглеждаш ориз и да изкарваш достатъчно, за да изхранваш семейството си. Всички го правеха. Сега обаче хората работят в офиси и компании", заявява Кесао Канай, земеделец, отглеждащ ориз.

Отглеждането на ориз преминава през период на драстични промени. Пъзелът от обработваеми площи, които някога са били емблемата на селото, отчетливо намаляват от 60-те години насам. Най-големите промени обаче се случват в последно време.

Канай заявява, че оризовите полета някога са се простирали до където ти стигне окото. Сега обаче градът е "превзел" повечето земя. По-изненадващото е, че по-голямата част от тази "инвазия" се е случила в рамките на последното десетилетие.

Стотици години наред японците минавали през трудности, за да запазят оризищата си и да превърнат склоновете в подходящи обработваеми територии.

Оризовите полета са малки по площ и с неправилна форма и затова в тях техника не може да влезе. Ето защо работата се извършва на ръка и е изключително тежка.

Кесао Канай е на 70 години. 2/3 от фермерите в страната са на над 65 г. Младото поколение не е особено заинтересовано да поеме работата в оризищата. Сега ориз може да се купи навсякъде, а отглеждането му се е превърнало в не толкова доходоносен бизнес.

"Никога не съм си представял, че нещата ще стигнат до тук. Винаги съм смятал, че децата ми ще приемат като кауза и свой дълг да продължат отглеждането на ориз. Сега сме в беда, защото остаряваме. Опитваме се да привлечем младите, но те просто нехаят", допълва Канай.

Вече половината от оризищата пустеят. В допълнение на това се променя и начинът на хранене на японците, които се ориентират към западните привички. В следствие на това се изменя и ситуацията с потребността от отглеждането на ориз.

Въпреки това, мнозина се надяват, че оризовите полета ще останат част от образа на Япония, съобщава Actualno.com.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.