1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Йордан Войнов: Няма опасни храни на пазара в навечерието на Великден

Йордан Войнов: Няма опасни храни на пазара в навечерието на Великден

Снимка:

Потребителите да пазаруват само и единствено от регламентирани места, призова директорът на БАБХ

Категорично няма опасни храни на пазара в навечерието на Великден, но при условие, че потребителите пазаруват само и единствено от регламентирани места. Това каза пред БНТ директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов.

Недобросъвестни търговци се опитват да продават от тротоара, от улицата, съветвам потребителите да пазаруват само от магазините. На официалните пазари няма проблеми за пазаруване, но тръгва търговия на улицата, която е рискова, алармира Войнов.

За оцветителите по козунаците Войнов каза, че козунакът не е от групата на хлебните изделия. "При козунака, след становище на проф. Караджов от Хранителния институт в Пловдив, стана ясно, че наистина могат да се ползват оцветители, но само от рода на каротините, на витамин А, който е естествен оцветител. Ние изследваме за това нещо и ще излязат първите резултати от козунаци, които сме пуснали", заяви Войнов. Той подчерта, че до този момент са конфискувани 10 кг козунаци, хванати без документи, които са бракувани и унищожени.

"Засякохме и боя, която става и за яйца, и за козунак, като в нея е посочен оцветителят Е-102, който не може да се ползва при сладкарски изделия. Тази боя е забранена на пазара. Ако се ползват разрешените оцветители, няма никакъв проблем за здравето на човека. Имаме над 20 изследвания на такива бои, досега няма проблеми. Имаше проблеми само по отношение на етикирането. Потребителите внимателно да четат етикетите", призова директорът на БАБХ. Той отбеляза, че имат идея от догодина да забранят влагането на естествените оцветители в козунаците, за да не се спекулира с тази тема.

По отношение на агнешкото месо Войнов каза, че има проблеми, макар и по-малки от миналата година. "Хванахме 17 агнета на Женския пазар, които бяха без никакви документи. Извършва се и клане на агнета на нерегламентирани места. Работим съвместно с полицията по всички пътища и магистрали, спират се автомобилите и се проверяват за недобросъвестни търговци на агнета", посочи Йордан Войнов.

Във връзка с размера на яйцата, директорът на БАБХ подчерта, че това е другият трик от страна на търговците - размерът на яйцата. "Заблуждават с размера на яйцата. Трудно е да се сбърка размер XL например, трудно е да се сбърка и S размерът. Най-честно стават триковете са с размерите M и L. Абсолютно е забранена заблудата на потребителя. С КЗП следим за тези нарушения. Който сгреши, ще си понесе отговорността. Актовете тръгват от 500 лева нагоре, в зависимост от точките, които е нарушил търговецът. На българина, когато му се бръкне в джоба, това му действа отрезвително", заяви още Йордан Войнов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.