1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. За 11-ти път Жеравна става огнище на българщината

За 11-ти път Жеравна става огнище на българщината

Снимка:

Скок във времето на безсмъртния национален дух този уикенд в Жеравна

Традиционният фестивал на народната носия събира десетки хиляди българи и ги обединява в изконните български ценности, пише mediacafe.bg.

Този удивителен фестивал е като пламтяща факла, която пазителите на българското си предават един на друг вече единадесета година. Тази година той се провежда под мотото “Скок във времето”, който подсказва приемственост и безконечност в българщината и българския дух. Фестивалът събира българи не само от политическите граници на страната, но и такива от исторически българските земи, хора, живеещи или работещи в чужбина, всички те обединени от едно единствено, но напълно достатъчно нещо – кръвта. Редом до тях се събират и други народи с техните традиционни носии, отново обединени от ценностите на памет и съхранение на миналото.

Българската кръв кипва и този уикенд ( 18 и 19 август 2018 ) в Жеравна с богата програма от фолклорни песни и танци. Редица танцови състави и ансамбли, родни и чуждестранни, ще представят традиционното изкуство на своите краища и родни места. Сред тях ще можем да видим красотата на танца на танцов състав “Чудесия” гр. Пазарджик, 100 каба гайди с оркестър “Гергьовден”, Роял бенд – Благоевград, оркестър “Лира” гр. Добрич, Дъбенската група, група “Български трендафил от Север”. Кулминацията на фестивала ще са изпълненията на живо на обичаните народни певци Николай Славеев, Славка Калчева и оркестър “Канарите”.

Фестивалът е прецедент сред културните събития в България. Той държи да остане традиционен и автентичен във всеки свой сегмент. Точно затова и през тези два дена гостите на Жеравна ще трябва да оставят вкъщи своите мобилни телефони, фотоапарати, камери, да забравят за фейсбук и другите социални мрежи, да не използват пластмасови кутии и опаковки, съвременни одеала и постелки, техника от всякакъв характер, както и модерни дрехи. Всички заедно за няколко дни ще скочат няколко века назад, не просто да усетят атмосферата на общност със самия човек, но и да осъзнаят как да я пренесат утре – в модерния си и дигитален ден.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.