1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. За първи път SwiSSSoirée в София

За първи път SwiSSSoirée в София

Швейцарските специалитети бяха допълнени от българско сирене и кисело мляко

Традиции и съвременност се преплетоха в неповторима мозайка снощи на SwiSSSoirée, първо по рода си швейцарско събитие в София.

„Чрез оригинална музика и типични швейцарски ястия и вина в непринудена атмосфера искаме да покажем познатата и непознатата Швейцария“, казва Посланикът на Швейцария в България Денис Кнобел. „Надяваме се “Enjoy our SwiSSSoirée” да има още много издания и да се превърне в традиция“.  Вечерта на Швейцария бе организирана от Посолството на Конфедерация Швейцария в България и Българо-швейцарската търговска камара.

Акцент в програмата на SwiSSSoirée бяха изпълненията на швейцарското дуо Hang&Horn, в които четириметровият традиционен алпийски рог бе допълван от модерния ударен инструмент ханг, разработен преди десет години в Швейцария след дългогодишни проучвания. След концертите си на Мюзик Кампус Балчик  и в Габрово двамата музиканти Бруно Биери и Омри Хасон завладяха и софийската публика на Вечерта на Швейцария с оригиналността и виртуозността на изпълненията си.

Вечерта на Швейцария представи и типичните кулинарни специалитети на страната: рьощи, алпийски макарони, граубунденска ечемичена супа, тарт със грюер. Акцент безспорно бе сиренето раклет, запечено на едноименен уред, една от кулинарните гордости на алпийска Швейцария. Швейцарските специалитети бяха допълнени от българско сирене и кисело мляко, чисти фермерски продукти от Балкана, чието производство е подпомогнато по линия на  проекта „За Балкана и хората“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Българо-швейцарската програма за сътрудничество, която бе представена със специален щанд на Вечерта на Швейцария, подкрепя 63 проекти на обща стойност на 76 млн. швейцарски франка в различни сфери: опазването на природата, съдебната реформа, дуалното образование, гражданското общество, социалното включване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.