1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. За първи път у нас се проведе Празник на младото българско вино

За първи път у нас се проведе Празник на младото българско вино

Събитието се организира под патронажа на кмета на София и със специалната подкрепа на министъра на финансите

Организатор на двудневното събитие, което се провежда в столичния хотел „Шератон”, е Европейският рицарски орден на виното – Консулат България. Специален гост на събитието е Ерцхерцог Шандор фон Хабсбург-Лотарингия, Принц на Тоскана и Велик княз на Румъния.

В първия ден от празника – 14 декември, бяха връчени отличия за специални заслуги на представители на общинската и държавната власт. Почетен Кръст на Европейския рицарски орден на виното получи министъра на културата Вежди Рашидов. Отличието е за приноса му към развитието на европейските култура и ценности, винената култура иприятелството. През месец май 2010 г. при гостуването на Княз Естерхази в България Рашидов подкрепи инициативата за създаване на музей на българското вино и национална енотека.

С „Пламък на мира” бяха отличени министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и Йорданка Фандъкова. Наградата, която е изработена от дърво, закрепено върху камък, се връчва за принос в развитието на европейските културни ценности и политиката за мирно развитие на обществото. Същото отличие е и за министъра на финансите Симеон Дянков, който ще получи наградата по време на Бала на виното. Тя се връчва за подкрепа на инициативата за популяризиране на българското вино, развитие на винената култура и утвърждаване на виното като продукт с национално значение.  

След официалното награждаване гостите имаха възможност да дегустират отбрани вина, представени от български винопроизводители. Събитието беше повод за наздравица и добри пожелания към двамата рожденици – министрите на земеделието и културата Мирослав Найденов и Вежди Рашидов.

Вижте видео...


 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.