1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Започна подготовката на маскарадния фестивал „Кукерландия” в Ямбол

Започна подготовката на маскарадния фестивал „Кукерландия” в Ямбол

С автентични обичаи и костюми участниците ще се борят за наградния фонд от 5000 лв.

С автентични обичаи и костюми участниците в маскарадния фестивал „Кукерландия”- Ямбол 2011 г. ще се борят за наградния фонд от 5000 лв., осигурен от община Ямбол и община Тунджа. В момента стартира активната фаза на организацията, фестивалът вече има статут и са изпратени над сто покани за участие до общини, кметства и институции.

Журито на фестивала е постоянно и се състои от преподаватели в училищата по фолклор, фолклористи и етнографи – „хора, които са наясно с българските традиции и обичаи”. Очаква се и тази година председател да бъде етнологът Георг Краев – професор в НБУ.

Наградният фонд от 5 000 лева, ще бъде разпределен в няколко категории - една голяма награда на община Ямбол, една голяма награда на община Тунджа, ще има първи, втори и трети награди, както и награди за персонажи. Антон Кабрански обясни, че може да има по няколко първи, втори и трети награди в зависимост от преценка на журито и от конкуренцията и представянето на групите.
На маскарадния фестивал ще бъдат представени кукерски групи и сурвакарски групи от цяла България, както и представители от чужбина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.