1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Започват горещниците - днес е първият от най-топлите дни в годината

Започват горещниците - днес е първият от най-топлите дни в годината

Още от дълбока древност в тези дни се отдава почит към огъня - благодатната, но и опасна природна стихия

Започват горещниците - днес е първият от най-топлите дни в годината - 15, 16 и 17 юли. Още от дълбока древност в тези дни се отдава почит към огъня - благодатната, но и опасна природна стихия. Затова е важно да бъде умилостивен. И до днес някои от обичаите на древните българи са живи.

По време на горещниците не се работи на нивата, не се жъне и не се копае

Домакините не трябва да вършат никаква домакинска работа. Ако някой пристъпи тази повеля, градушки и поройни дъждове, ще унищожат реколтата му. Пече ли силно слънце през трите горещника, топли и без сняг и виелици ще бъдат и зимните януарско-мартенски дни. Според поверието, ако човек се изкъпе в топли минерални извори през тези дни, ще бъде здрав през цялата година.

Горещниците дават началото и на "сватбения сезон"

Свързано е с огъня на любовта - в този ден на много места в България се заклаждат седенки, тоест събират се момите, които са в женитбена възраст. Вечерта заклаждат огън, за да горят ергените по тях. Култът към огъня е бил толкова силен, че християнската традиция е трябвало да се пригоди към него.

На третия ден от горещниците – 17 юли, църквата почита Света Марина

У нас тя е известна и като Огнена Марина. В някои райони на България се вярвало, че света Марина е повелителка на змиите - затова жените не решели косите си, за да не се провлекат змиите. Според народните вярвания колкото горещо е тогава, толкова люта ще бъде и зимата.

На горещниците празнуват най-вече хората, които изкарват прехраната си с огън - ковачи, хлебари, калайджии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.