1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 107 млн. лева вече са по сметките на тютюнопроизводителите

107 млн. лева вече са по сметките на тютюнопроизводителите

Подпомагането е за 2014-а година

107 млн. лева национални доплащания вече са преведени по сметките на тютюнопроизовдителите. Подпомагането е за 2014-а година. Това съобщи Цветан Филев председател на Асоциацията на тютюнопроизводителите в България, цитиран от телевизия Агро ТВ. Припомняме, че цените бяха определени след поредица от срещи с браншовите организации и заплахи за протести.

Тютюнопроизводителите са благодарни, че правителството е спазило обещанието си да преведе парите за сектора до края на месец март. Те дори са получени от няколко дни по-рано. Затова от бранша са изразили своето удовлетворение в лична среща с премиера Бойко Борисов, със земеделския министър Десислава Танева и с изпълнителния директор на ДФ „Земеделие" Румен Порожанов.

Припомняме, и при това плащане за база е използван референтният период 2007-2009 година. Най-високо е доплащането за сортовата група „Басми”, при количества до 1 тон подпомагането е в размер на 3 лева и 9 стотинки лв. за килограм. За количества между 1 и 2 тона, доплащането е по 3 лв. за кг, а за повече от 2 тона - по 2,00 лв./кг. При останалите сортови групи произведените количества не са критерии за определяне на ставката. При групата „Каба Кулак” всеки производител е получил по 1,58 за кг, при „Бърлей” - по 1,15 лв./кг, а за тютюн от сортовата група „Виржиния” по 0,91 лв./кг.

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.