1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 11 фирми сертифицират земеделски площи в България

11 фирми сертифицират земеделски площи в България

Те са оторизирани от министъра на земеделието и храните.

В България има 11 фирми, които сертифицират земеделски площи и всеки един стопанин има възможност да се свърже с една от тях, която да му направи план за управление на стопанството и да му сертифицира площите. Това съобщи на пресконференция в Добрич Евгени Гергов, държавен експерт в Дирекция “Развитие на селските райони” към Министерство на земеделието и храните (МЗХ), предаде Агенция "Фокус".

Тези фирми са оторизирани от министъра на земеделието и храните. Фермите, свързали се с фирмите, ще имат възможността, когато реализират продукция, тя да излезе със съответния сертификат. Става дума за документ, удостоверяващ биопродукт. Важно е да се знае, че за различните продукти има различен срок за преминаване от конвенционално към биологично производство, подчерта Гергов.

Той заяви също, че биологичното пчеларство е поминък не само за Добруджа, но и за цялата ни страна. В момента се предоставят по 11,5 евро на пчелно семейство, като е предвидено увеличение на директните плащания на площ (компенсаторни плащания), както и по 18,5 евро на пчелно семейство. В този контекст българските земеделци могат да се възползват от допълнителни средства за развиване на биологично пчеларство и биологично растениевъдство. Важно е спазването на регламента на ЕС в това направление, за да бъдат земеделските площи сертифицирани като биологични, подчерта експертът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.