1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 15 хиляди млечни ферми в Италия са прекратили дейността си през последните 12 месеца

15 хиляди млечни ферми в Италия са прекратили дейността си през последните 12 месеца

Основна причина за това развитие са ниските изкупни цени

15 хиляди млечни ферми в Италия са прекратили дейността си през последните 12 месеца. Най-засегнати са били планинските райони на страната, съобщават от  националната конфедерация на земеделските производители "Колдирети".

Основна причина за това развитие са ниските изкупни цени, смятат представители на бранша. Докато през март 2014-та мандрите в страната са плащали средно по 44 цента на килограм сурово мляко, година по-късно цената е паднала на 37 цента. Най-малко получават фермерите в Северна Италия, където конкуренцията от внос е смъкнала цената до 30 цента за килограм.

Тези суми са крайно недостатъчни и стопаните не могат да плащат вече за фуражи и работна ръка, посочи президентът на „Колдирети“ Роберто Монкалво. Той предупреди, че от затварянето на стопанствата страдат не само фермерите, а и преработващите предприятия и търговците. Застрашени са общо 120 000 работни места в сектора.

„Колдирети“ обвинява големите мандри за ниските изкупни цени, които внасят евтино сухо мляко от чужбина, за да задоволят търсенето на млечни продукти в страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.