Вредните емисии, причинени от отглеждането, преработката и продажбата на храни, е равно на всички емисии на Европейския съюз и Русия
При производството, складирането и транспорта на храни се харчат 15% от световното потребление на изкопаеми горива, а всяка година секторът изхвърля 4,6 гигатона въглероден диоксид в атмосферата. Това са заключенията от проучване, изготвено от неправителствената организация Глобален алианс за бъдещето на храната.
Вредните емисии, причинени от отглеждането, преработката и продажбата на храни, е равно на всички емисии на Европейския съюз и Русия, взети заедно, твърди докладът. Затова авторите настояват хранително-вкусовата промишленост, включително и селското стопанство, да премине към алтернативни горива. Замяната на изкопаемите с алтернативни енергии, в комбинация с екологично и устойчиво земеделие не само ще предпази планетата от климатичен колапс, но и ще свали цените на храните, се казва в документа. Други предимства са повишаването на продоволствената сигурност, създаването на работни места и намаляването на глада по света.
Вследствие на прехода към възобновяеми енергийни източници в транспорта и в енергоснабдяването вече се наблюдава спад на потреблението на изкопаеми горива. В същото време нефтените компании инвестират огромни суми в петрохимическата индустрия, за да произвеждат пластмаса, пестициди и торове, критикуват авторите на доклада. Близо 40% от така произвежданите продукти се използват за направата на опаковки за храни и торове.