1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 150 милиона евро са ежегодните постъпления за България от тютюна

150 милиона евро са ежегодните постъпления за България от тютюна

В листата за експорт тютюнът и тютюневите изделия заемат начално място с 12,1%

Наскоро беше подготвен нов проект на Национална програма за ограничаване на тютюнопушенето в България за периода 2010 – 2015 година като съществен момент в програмата на проекта е провеждането на различни проучвания за запознаване на населението с възможни алтернативи за производство. Това каза Христо Бозуков, директор на Института по тютюн и тютюневи изделия на 33-ия Конгрес на Асоциацията на европейските тютюнопроизводители в Будапеща, предаде Агенция „Фокус”.

Тютюнът е предназначен не да задоволява нужди от първа необходимост, а да задоволява някакви допълнителни нужди и желания, именно затова е и толкова търсена стока, обясни Бозуков. В листата за експорт тютюнът и тютюневите изделия заемат начално място с 12,1%. Ежегодните постъпления за България от тютюна са 150 милиона евро, затова ще бъде абсурдно да се откажем от това производство, каза Бозуков.

Тютюнът дава поминък на над 50 000 души. В близките години не се очертава да има друга култура, която да осигурява поминък и работа за хора в планинските райони. Към момента няма друга култура, която като тютюна да има 100% изкупуване и 90% експорт. България има много качествен ориенталски тютюн, което е осигурило и името й сред останалите страни, които произвеждат такъв вид тютюн.

По думите на Бозуков, България е на второ място по производство на тютюн след Италия, като от производството му се издържат над 35 000 души. Европейският съюз трябва да има някакви помощи за тютюнопроизводителите. Намирането на алтернативни култури е много сложно, посочи още Бозуков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.