1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 158 ферми отговарят на всички евроизисквания в Силистренско

158 ферми отговарят на всички евроизисквания в Силистренско

В региона са регистрирани и 10 ферми от ІІ-ра категория с общо 102 крави

По данни на Министерство на земеделието и храните област Силистра е на шесто място по брой ферми I-ва кагетория. В 158 стопанства, които отговарят на всички европейски изисквания, се отглеждат общо 3163 броя животни. В областта има общо 483 ферми. Това стана ясно по време на срещата-дискусия в гр. Силистра, на която експерти разясниха пред земеделски производители как и кога може да се кандидатства по пет от мерките на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

В региона са регистрирани и 10 ферми от ІІ-ра категория с общо 102 крави. Най-много са фермите от ІІІ-та категория с 4 броя и с над 4 крави – 315 с общ брой на животните 2161, а тези с повече от 10 животни са 49 ферми, информира Силвия Василева, държавен експерт в дирекция „Животновъдство” на МЗХ. В областта има и две ферми за бройлери и една ферма за отглеждане на кокошки-носачки.

От 4 до 15 юли 2011 г. ще бъде отворен  отново приемът по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” в частта за гарантираните  бюджети, съобщи държавният експерт от дирекция „Развитие на селските райони” Диана Трифонова. Тя  подробно разясни на земеделските производители за допустимите инвестиции по мярката. Експертите призоваха стопаните с  ферми от ІІ и ІІІ група да кандидатстват, за да изпълнят изискванията на Общността, свързани със стандартите за качеството на кравето мляко, както и за стандартите, които трябва да се постигнат при отглеждането на кокошки-носачки и свине-майки.

От кандидатствалите 93 млади фермери, с изготвени от регионалната служба за съвети в земеделието бизнес-планове, 81 проекта вече са получили одобрение от ДФ „Земеделие”-РА по мряка 112 „Създаване на стопанства за млади фермери”.

От Областна служба за съвети в земеделието-Силистра са подпомогнали 41 земеделски стопани при попълването и подаването на заявления по 214 мярка "Агроекологични плащания", за 2008, 2009 и 2010 г. Направленията, по които те са кандидатствали и са получили одобрение са: "Биологично пчеларство", "Биологично растениевъдство", "Традиционно отглеждане на овощни култури" и "Опазване от изчезване на застрашени местни породи".

Утре, 18 май, ще се проведе последната среща-дискусия със земеделците в град Добрич - хотел „България”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.