1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 23 европейски държави вече са отменили насилственото угояване на гъски за добив на гъши дроб

23 европейски държави вече са отменили насилственото угояване на гъски за добив на гъши дроб

Сред страните членки, които допускат тази практика е и България

В пет от 28 страни членки на ЕС все още се практикува насилственото угояване на гъски за добив на гъши дроб (foie gras).

Признатата за жестока и нехуманна практика включва пъхане на тръба в гърлото на птицата, през която тя се храни с огромно количество храна. Това предизвиква мутация и прекомерно нарастване на черния дроб, пише offnews.bg.

23 европейски държави вече са отменили тази практика. 79 евродепутати пък са инициирали комисия, която да работи по темата, съобщава EU Observer.

От българското природозащитно движение "КАЖИ" припомнят, че поради изискването за минимално тегло на черния дроб, въведено в законодателството на Европейския съюз още през 1991 г. (300 г за патиците и 400 г за гъските), черният дроб вече се произвежда в резултат на т.нар. "гаваж" (принудително угояване, известно на български като "гушене"). "На практика производителите пъхат специални тръби в гърлото на птиците и в течение само на няколко седмици натъпкват в стомаха им повече храна, отколкото нормално биха изяли за целия си живот. В резултат на това в черния дроб се развива патология, известна като чернодробна стеатоза, и той нараства до 10 пъти от нормалния си размер, с големи запаси от мазнини. Неспособни да се движат или дори да дишат нормално, птиците живеят в постоянна агония и с нестихващи инфекции. Ако направим сравнение с човешкото тяло, това би се равнявало на това да изяждаме по 20 кг спагети всеки ден", обясняват от сдружението.

Само пет от страните-членки все още продължават да допускат принудителното угояване на птици за производство на черен дроб. Това са Франция, Унгария, България, Испания и Белгия (провинция Валония).

От сдружение "КАЖИ" цитират изследване на "Евробарометър" за хуманното отношение към животните в селското стопанство от 2016 г., според което 94% от гражданите на Европейския съюз смятат, че осигуряването на хуманно отношение към селскостопанските животни е важно, а 82% смятат, че те трябва да бъдат по-добре защитени, отколкото са към момента. 

Европейският съюз има неоспорими закони за хуманно отношение към животните, като например Директива 58/98, в които се посочва, че "на никое животно не трябва да бъде давана храна или течност по начин, който може да причини излишно страдание или нараняване".

Белгийската организация за защита на животните Global Action in the Interest of Animals (GAIA) и Еврогрупата за животните, заедно със 79-те членове на Европейския парламент, призоваха еврокомисаря за селското стопанство Фил Хогън и еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис – в отговор на стремежа на днешното европейско общество към етичност, на член 13 от Договора за функциониране на Европейския съюз и на волята на гражданите на ЕС – да подкрепят едно просто, неизискващо разходи предложение: заличаване на изискването за минималното тегло на черния дроб, съдържащо се в Регламент 543/2008. Това би дало възможност на потребителите да започнат една важна промяна в своето поведение в магазините, което ще доведе до значително намаляване на излишното страдание на животните, допълват от сдружението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.