1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 300 декара с ягоди има в девинското село Осиково

300 декара с ягоди има в девинското село Осиково

Около 50 семейства в селото изкарват прехраната си с производството на ягоди

300 декара с ягоди има в девинското село  Осиково, като от тях годишно се раждат по 200 - 250 тона продукция. Това заяви  кметът на селото Велин Палигоров, цитиран от Агенция "Фокус". Според него обаче изкупната цена от 1.50 до 2.00 лв. на килограм е доста ниска, като се има предвид, че полските ягоди се изкупуват от 3 лв. нагоре.

“Нашите ягоди са високопланински, имат много добро качество, вкус и аромат и цените трябва да са поне 3 лв. за килограм, за да може хората да си покриват разходите и да имат сметка от този вид дейност”, каза Палигоров. Около 50 семейства в селото изкарват прехраната си с производството на ягоди. Една част от изкупената продукция се ползва за преработка и от тях се правят конфитюри и сладка, а останалата се използва в големи ресторанти по морето и в столицата за декорация и направата на десерти, допълни Палигоров.

През август за първи път смятаме да направим празник на ягодата в Осиково, каза пкметът Велин Палигоров. Ние сме пионери в отглеждането на ягоди в Смолянска област, тъй като се занимаваме с това от 20 години и имаме право да направим такъв празник, посочи той. По думите му по време на празника се предвижда организирането на изложение на 10-те сорта ягоди, които се произвеждат на територията на селото, а за гостите ще има специална ягодова ракия и, разбира се, музика за всички гости и жители на селото.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.