1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 356 кг от дка е средният добив от ечемик в Бургаско

356 кг от дка е средният добив от ечемик в Бургаско

Земеделските производители са имали очаквания за по-голямо количество, за по-добро качество и за по-високи изкупни цени

356 кг от дка е средният добив от ечемик от ожънатите над 80% от площите в Бургаско по оперативна информация. Това съобщи Лидия Станкова, директор на Областна служба по земеделие, цитирана от Радио "Фокус". Най-висок е добивът в най-земеделските райони на региона – Карнобат, Камено, Айтос, Бургас. Тя посочи, че земеделските производители са имали очаквания за по-голямо количество, за по-добро качество и за по-високи изкупни цени, но на този етап очакванията не се оправдават.

Станкова се надява жътвата на пшеница да компенсира това. Тя е още съвсем в началото, като средният добив е 388 кг от дка. Тази година жътвата в Бургаско започна по-рано с около седмица, като за това са повлияли няколко фактора.

„Месец май определя очакваните резултати, а тази година той бе топъл и сух, което доведе до рязко намаляване на и без това недостатъчната влага в повърхностния почвен слой. Сушата оказа негативно влияние върху наливането на зърното, което води до по-ниски добиви. Краят на май и началото на юни имаше валежи, но се оказаха недостатъчни. Последваха бури и ветрове, които доведоха до частично полягане на посевите от пшеница и ечемик. През април средномесечната температура за Карнобат беше с 2.5 градуса по-висока за период от 80 години назад, а през май - с 3 градуса по-висока”, каза Станкова.

За стопанската 2012/2013 г. в регион Бургас са засети 681 хил. дка с пшеница и 282 хил. дка с ечемик. Директорът на областната земеделска служба очаква до 20 дни жътвата да приключи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.