1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 360 кг среден добив от пшеница очакват производителите в Пазарджишко

360 кг среден добив от пшеница очакват производителите в Пазарджишко

При сегашните темпове на прибиране на реколтата жътвата в областта ще приключи около 20 юли

С около 50 кг повече добив от декар се очаква да бъде отчетен след края на жътвената кампания в Пазарджишко. Това казаха пред радио „Фокус” производители от региона. При рапицата, която вече е ожъната, добивите са по-ниски, но при пшеницата се очертава увеличение.

Миналогодишната кампания в областта приключи с около 310 кг от декар, а сега се очаква да бъде достигнат 360 кг среден добив, коментираха производителите. В момента цените, на които се изкупува пшеницата, са около 300 – 310 лева на тон без ДДС, но през последните дни няма сериозно предлагане на цени. До края на жътвената кампания вероятно цената ще се повиши до около 330 – 340 лева. При сегашните темпове на прибиране на реколтата жътвата в Пазарджишко ще приключи около 20 юли. Макар и малко, площите, засети със зърнени култури в Пазарджишко, са увеличени тази година, каза Маринов.

Процентът на общото увеличение е около 4, като при пшеницата увеличението е с 6%, а при ръжта – 5%. Есенният ечемик намалява и тази година - засетите площи с тази култура са с 14 процента по-малко. При ръжта също се отчита намаление с около една четвърт от площите, каза още Маринов. Най-много са се увеличили площите с рапица – там скокът е с около 200 процента за една година. През 2010 година в Пазарджишко са били засети 2200 декара, а сега са около 7000 декара. Ако се извади извън контекста, това наистина е много, но като абсолютни площи е малко – едва няколко хиляди декара, коментира експертът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.