1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 4 млн. дка земеделска земя продават в Аржентина

4 млн. дка земеделска земя продават в Аржентина

Регионът, в който се намира масивът, предоставя 25% от брутния вътрешен продукт на страната и 30% от нейния земеделски износ

В Аржентина обявиха най-големия в историята на страната масив от земеделска земя, който излиза на пазара. Той се  продава от британски брокери, пише PropertyWire. Земята е с обща площ от 1 млн. акра (над 4 млн. дка) и се намира в провинцията Сан Хуан в северозападната част на страната.

Според публикация в блога на британското специализирано издание Farmers Weekly Interactive имотът ще бъде обявен за продан със стартова цена от около 10 млн. долара. Земята в момента е собственост на семейна компания и се представя като територия с огромен потенциал за производството на земеделски култури или на екологична енергия.

Теренът е разположен в близост до една от големите пътни артерии в страната и има връзка с големи международни пристанища. Три реки пресичат местността, която е три пъти по-голяма от територията на Хонконг, пише изданието.

От брокерската компания, която продава имота – Savills, казват, че регионът, в който се намира масивът, предоставя 25% от брутния вътрешен продукт на страната, 30% от нейния земеделски износ, 45% от нейния едър рогат добитък и 80% от производството на аграрна техника.

Също така Сан Хуан е вторият по големина регион по отношение на производството на вино в Аржентина. От компанията смятат, че местните власти биха подкрепили мащабна инициатива за пълното земеделско оползотворяване на територията, обявена за продан.

В златните си години в средата на 20-ти век земята е предоставяла препитание на близо 400 души, които са обработвали голяма част от нея, използвайки обаче примитивна напоителна техника. Наред с това по това време в провинция Сан Хуан е липсвала необходимата инфраструктура, за да й помогне да се съревновава с мащабната агро-индустриална дейност на региони като Буенос Айрес, Санта Фе и др. По тези причини въпросната територия престанала да играе значима роля по отношение на земеделието на страната.

Тези пречки пред развитието на региона обаче вече не са толкова големи, благодарение на мащабните инвестиции в развитието на международна пътна мрежа, преминаваща през региона, както и на редица енергийни проекти в региона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.