1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 4% повече мляко, в сравнение с януари 2017-та, са доставили производителите в ЕС през първия месец на настоящата година

4% повече мляко, в сравнение с януари 2017-та, са доставили производителите в ЕС през първия месец на настоящата година

Увеличението е с половин милион тона

4 процента повече мляко, в сравнение с януари 2017-та, са доставили производителите в Европейския съюз през първия месец на настоящата година. Това съобщават експертите от Европейската комисия.

Увеличението е с половин милион тона, като най-голям ръст отчитат млекопреработвателните компании в Германия. Те са получили 139 хиляди тона повече, отколкото миналата година. Следват фермерите във Франция, които имат ръст от 82 хиляди тона при млеконадоя. На трета позиция е Италия с плюс от 64 хиляди тона. Изчислено в проценти, най-голямото увеличение е в България с близо 37 на сто, пред Румъния – над 12 процента – и Кипър с 11,5 на сто.

Европейските мандри са преработили големите количества суровина предимно на обезмаслено мляко на прах, като продукцията е скочила с 10 процента в сравнение с януари 2017 година. Значително увеличение с над 4 на сто има и при производството на масло, докато при ферментиралите млечни продукти ръстът е с 3 процента. Млякото за пиене бележи най-малкото увеличение – само процент и половина, а при пълномасленото сухо мляко има спад от 7 на сто.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.